Licență și Disertație

Lucrarile de licenta si disertatie vor fi scanate cu un soft pentru depistarea plagiatului (Turnitin). Acest soft este implementat in platforma de elearning (http://elearning.unitbv.ro) si este disponibil tuturor cadrelor didactice titulare dar si pentru unii studenti (selectati in functie de media finala a anului trecut). Pe platforma de elearning in partea stanga, la sectiunea Documentatie sunt disponibile tutoriale privind utilizarea acestui soft. Cadrele didactice si studentii care au licenta Turnitin pot efectua oricate scanari de documente.

Cf. Hot. Senatului universității din 24.04.2024, pentru asigurarea originalității conținutului lucrărilor de licență / de disertație se va solicita absolvenților completarea unei declarații pe proprie răspundere cu privire la originalitatea conținutului lucrării. Lucrările de absolvire de licență și de disertație sunt supuse analizei de similitudini prin programul Turnitin. Procentul maxim de similitudine acceptat pentru acestea este 15 % din mai multe surse și 5% dintr-o sursă. Procentul va fi calculat excluzând citările dintre ghilimele, excluzând bibliografia, precum și sursele cu o lungime sub 5 cuvinte (vezi exemplu) pentru varianta WORD. Studenții vor verifica coeficientul de similitudine utilizând software-ul antiplagiat Turnitin, ce este integrat in platforma de elearning. Deoarece numărul de licențe Turnitin pentru studenți este limitat, studenții sunt rugati să apeleze la colegii care au primit licență Turnitin.  Lucrările pot fi verificate și de coordonatorii lucrărilor de licență sau disertație (Toate cadrele didactice au licența Turnitin.). Cu o licență Turnitin pot fi făcute oricâte căutari.


 

Program consultatii licenta disertatie 2023-2024_FCTE

Program consultatii licenta disertatie 2023-2024_MTSAI

Program consultatii licenta disertatie 2023-2024_MNIE


  

Despre plagiat

În facultate vei scrie lucrări, vei redacta proiecte și vei da examene. Toate aceste texte vor reflecta nu numai nivelul tău de pregătire sau cunoștințele pe care ți le-ai însușit, ci și personalitatea ta și capacitatea de a comunica convingător și în propriile cuvinte ceea ce știi.

În toate aceste situații, trebuie să te asiguri că fiecare idee sau expresie care nu îți aparține este atribuită celui care a creat‑o.

Fie că este vorba despre un text deja publicat, ideile unui coleg sau ale unui profesor, un curs, un articol sau o carte, un rezumat de pe internet, însușirea muncii altei persoane, fără indicarea corespunzătoare a sursei, este considerată plagiat și este inacceptabilă la universitate, indiferent dacă o faci intenționat sau din neglijență. Obișnuiește-te să ții o evidență strictă a surselor tuturor ideilor și formulelor pe care le întâlnești și pe care vrei să le folosești în textele și lucrările tale. Astfel vei fi întotdeauna mândru de munca ta, de lucrurile pe care le-ai învățat și îți vei descoperi gândirea proprie. Facultatea te va încuraja și te va ajuta.

Pentru controale ulterioare, lucrarile de finalizare a studiilor se arhiveaza electronic pentru 5 ani.